Ελαιόλαδο: Με ποια τιμή έκλεισε το πρώτο συμβόλαιο της χρονιάς Ημερομηνία:
Σήμερα 6/10/2025, 12:20 - Εμφανίσεις: 12
Προς 7,85 ευρώ το κιλό πωλήθηκε η πρώτη παρτίδα με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο της φετινής ελαιοκομικής σεζόν 2025 – 26, από τον Αγροτικό Ελαιουργικό Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων Λακωνίας.
Ειδικότερα, το πρώτο συμβόλαιο της χρονιάς «κλείστηκε» το περασμένο Σάββατο 4 Οκτωβρίου, κατά την πρώτη ανοιχτή δημοπρασία που διενήργησε ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός για την πώληση εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου της νέας ελαιοκομικής σεζόν.
Σκοπός είναι να παραμείνει το ελαιόλαδο σε μια τιμή ικανοποιητική, ώστε ο παραγωγός να θα μπορούσε να καλύπτει το κόστος παραγωγήςgoogletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m1"); }); Η πώληση αφορά δύο βυτία εσοδείας 2025-26 (ποσότητα 22 τόνους περίπου), με την τιμή εκκίνησης στα 7,3 ευρώ/κιλό και με την τελική συμφωνία να καταλήγει στα 7,85 ευρώ/κιλό, ενώ αγοραστής είναι ελληνική μεταποιητική εταιρεία.
Παραδοσιακά ο Αγροτικός Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, μπαίνει πρώτος στη συγκομιδή ελαιοκάρπου στα τέλη Σεπτεμβρίου αλλά και πρώτος στην αρένα των πωλήσεων.
Σχολιάζοντας στον ΟΤ ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού Παναγιώτης Μπασκάκης, επισήμανε ότι αν και είναι νωρίς για προβλέψεις, στόχος είναι να παραμείνει το ελαιόλαδο σε μια τιμή ικανοποιητική, ώστε ο παραγωγός να θα μπορούσε να καλύπτει το κόστος παραγωγής.
«Με τιμή παραγωγού πάνω από τα 7 ευρώ/κιλό, αξίζει να καλλιεργείς.
Όσο η τιμή πέφτει, τόσο δυσκολεύουν τα πράγματα», λέει χαρακτηριστικά στον ΟΤ.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_m2"); }); Να τονιστεί ότι πέρσι την ίδια εποχή στην πρώτη δημοπρασία που πραγματοποιήθηκε στο ελαιοτριβείο του Αγροτικού Ελαιουργικού Συνεταιρισμού πωλήθηκε σε ιταλική εταιρεία μεταποίησης, συνολικά 51 τόνους ελαιόλαδο προς 10,2 ευρώ/κιλό.
Αντίστοιχα, μια χρονιά πριν, τη σεζόν 2023 – 24 η πρώτη εμπορική πράξη είχε κλειστεί για ένα βυτίο προς 9,25 ευρώ/κιλό.googletag.cmd.push(function() { googletag.display("300x250_middle_2"); }); Εν αναμονή της νέας σεζόν για το ελαιόλαδο Αν και το πρώτο κλείσιμο της χρονι...